NavMenu

Počinje rekonstrukcija zemunskog Keja oslobođenja - Evo kako će izgledati posle uređenja (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.10.2021. 11:43
Komentari
Podeli
(Foto: Beoinfo)
Rekonstrukcija i uređenje ulice Kej oslobođenja u Zemunu počinje danas, izjavio je sekretar za investicije Grada Beograda Luka Petrović.

Projekat rekonstrukcije obuhvata saobraćajne površine, rekonstrukciju postojeće i izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture.

Petrović je precizirao da deo ulice koji se rekonstruiše pripada starom jezgru Zemuna i obuhvata potez od ulice Stevana Markovića do kraja obaloutvrde u dužini od nepunih 1.000 metara.

– Postojeća saobraćajnica može se podeliti na tri celine u skladu sa širinama i rasporedom postojećih elemenata profila. Prvi deo, od Ulice Stevana Markovića do Karamatine ulice, drugi deo od Karamatine do Njegoševe i treći deo od Njegoševe do kraja obaloutvrde. U prvom delu, dužine oko 590 metara, projektnim rešenjem predviđena je širina kolovoza od sedam metara i podužno parkiranje širine dva metra uz desnu ivicu ulice. Uz parking projektovana je servisna staza od širine pola metra zbog lakšeg korišćenja parkinga i mogućnosti održavanja zelenila. Na potezu od ulice Stevana Markovića do ulice Marka Nikolića kolovoz će imati zastor od asfalta, kojim se kreću vozila javnog gradskog prevoza, dok je u nastavku projektnim rešenjem predviđen zastor od sitne kamene kocke – rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, u drugom delu, dužine oko 190 metara, projektovana širina kolovoza od sitne kamene kocke je 5.5 metara, dok se na desnoj strani nalazi pešačko biciklistička staza širine 2.5 metra.

– U trećem delu, dužine oko 230 metara, predviđa se proširenje postojećeg kolovoza od sitne kamene kocke na 5.5 metara, čime se postiže kontinuitet sa prethodnim delom ulice. Na ovom delu ulice uvodi se kišna kanalizacija koje ranije nije bilo, a na kraju ulice projektovana je okretnica za vatrogasna vozila – dodao je Petrović.
(Foto: Beoinfo)
Istakao je da je vrednost radova nešto manja od 335 miliona dinara, bez PDV-a, a da je za svaku izmenu režima saobraćaja izvođač u obavezi da uradi saobraćajni projekat i dostavi ga na saglasnost upravljaču puta i Sekretarijatu za saobraćaj.

Radovi se izvode istovremeno na po dve deonice – prvo se radi na deonicama 1 i 3, a kada se završi deonica 1 radi se na deonicama 2 i 3.

Duž ulice se zadržavaju svi postojeći drvoredi uz mestimičnu zamenu stabala koja su završila "hortikulturnu starost".

Kada su vodovodne instalacije u pitanju, biće urađena zamena dela postojeće vodovodne mreže novim cevovodom u trotoaru novoprojektovane saobraćajnice gde god je to moguće.


Takođe, biće izgrađena novoprojaktovana vodovodna mreža u delu ulice Kej oslobođenja od Njegoševe ulice do kraja saobraćajnice.

Kada je kišna kanalizacija u pitanju, biće urađeno priključivanje novoprojektovanog sekundarnog kolektora iz ulice Stevana Markovića na postojeći kišni kolektor u ulici Kej oslobođenja, kao i izgradnja novoprojektovanog kolektora, te novog kolektora kišne kanalizacije na delu od Njegoševe do kraja obaloutvrde.

Konačno, biće urađena rekontrukcija fekalne kanalizacije na deonicama u kontra padu, zamena delova postojćeg cevovoda novim cevovodom. Osim toga, biće izgrađen novi cevodod u delu od Njegoševe do kraja obaloutvrde, dok je prevezivanje kućnih priključaka predviđeno na zamenjenu i novoprojektovanu fekalnu kanalizaciju.

Što se tiče javnog osvetljenja, postojeći koncept će biti zadržan, doći će do uvođenja novih stubnih mesta i zamene svih svetiljki savremenim svetiljkama sa LED izvorima, kao i zamena postojećih stubova javnog osvetljenja novim metalnim stubovima sa lirama. Ukupna dužina novih i rekonstruisanih telekomunikacionih vodova iznosiće 920 metara, a biće urađena rekonstrukcija postojećih šahtova, preneo je Beoinfo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.