NavMenu

Britanska izvozna kreditna agencija potvrdila zajam od 430 mil EUR za izgradnju Moravskog koridora

Izvor: eKapija Utorak, 19.10.2021. 11:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)Ilustracija
Britanska izvozna kreditna agencija UKEF (UK Export Finance) obezbedila zajam je u iznosu od 430 mil EUR (365 miliona funti) za izgradnju 5G autoputa u Srbiji, potvrđeno je danas na Globalnom investicionom samitu u Londonu.

- Projekat izgradnje Moravskog koridora (E-761) tako postaje prvi projekat u Srbiji koji će koristiti podršku najstarije svetske izvozne kreditne agencije, a ukupan iznos koji je UKEF opredelio za kreditiranje lokalnih projekata je oko 4 milijarde funti - saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Predviđeno je da Moravski koridor spoji Pojate i Preljinu i bude jedna od najmodernijih saobraćajnica u regionu, budući da projekat konzorcijuma Behtel-ENKA predviđa najnoviju telekomunikacijsku opremu, signalizaciju i tehnologiju za kontrolu poplava, odnosno sisteme za zaštitu životne sredine.

UKEF se od drugih nacionalnih kreditnih agencija razlikuje po svojoj fleksibilnosti: postoji obaveza da samo do 20% vrednosti kredita bude potrošeno na britanske lance snabdevanja – bilo da je reč o dobrima ili uslugama – a uslovi vraćanja su konkurentni u poređenju sa onima koje naplaćuju druge OECD kreditne agencije, navodi se u saopštenju.

UKEF takođe može da obezbedi garancije za finansiranje u srpskom dinaru i za UKEF podršku mogu da se prijave i privatne i državne kompanije.

- Oduševljena sam jer je danas potvrđena UKEF podrška za projekat Moravski koridor. Ova najava je potvrda da radimo na jačanju odnosa UK i Srbije usmerenim ka budućnost. Ujedinjeno Kraljevstvo ima ogromno iskustvo i stručnost ne samo u izgradnji puteva, već i u sektorima poput železničke inovacije i zelene energije. Ovi sektori su kljućni za budući razvoj Srbije i šireg regiona Zapadnog Balkana - rekla je Šan Makleod, britanska ambasadorka u Srbiji.

Podsetimo, zajam daje JP Morgan chase bank Koridorima Srbije, na 13 godina, uz kamatnu stopu od 0,5% godišnje, uvećana za šestomesečni euribor, uz garanciju UKEF.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.