NavMenu

Milan Konjović i Dragan Stojkov - Vanvremenske inicijative maestralnih Somboraca

Izvor: eKapija Utorak, 12.10.2021. 14:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kuznetcov_Konstantin/shutterstock.com)Ilustracija
Važan jubilej, 60. godina "Likovne jeseni" obeležiće izložba "Inicijative" autora Milana Konjovića i Dragana Stojkova. Svečano otvaranje je danas, 12. oktobra u 20 satiu Kući legata u Beogradu. Prisutne, među kojima će biti mnoge poznate ličnosti, prvo će pozdraviti mr Danilo Vuksanović, ispred Matice srpske, potom i Vesna Šašić Paštrović, direktorka Kulturnog centra Laza Kostić.

Retke su umetničke manifestacije koje su uspele da održe kontinuitet prvobitne ideje, i tako postanu tradicija ugrađena u nacionalni kulturni korpus, kao što je slučaj sa ovom somborskom, ističe se u saopštenju. Prva "Likovna jesen" održana je 1961. godine i od tada, sa prekidima, ali istim žarom i inicijativom, nastavlja do danas.

Najzaslužniji za njeno postojanje su dva Somborca, dva slikara Milan Konjović, koji je sa grupom umetnika i pokrenuo, i Dragan Stojkov, koji je obnovio. Maestralni slikari, posve različitog likovnog izraza, imaju toliko zajedničkih osobina da ne čudi što mlađi - Stojkov, starijeg - Konjović, naziva umetničkim ocem.

Oba su ostali dosledni prepoznatljivim umetničkim izrazima, a njihova autentičnost reflektuje uticaje novog realizma i ekspresionizma na likovnu scenu 20. veka. Dragan Stojkov je, među umetnicima svoje generacije, privukao pažnju slikama koje su okarakterisane kao foto-realizam pri čemu je razvio sopstvenu estetiku ovog pravca, bez premca na tadašnjoj umetničkoj sceni.

Dragan Stojkov je rođen u Somboru. Prestižnu umetničku Akademiju bele arti u Veneciji u klasi Karmela Cotija završio je 1979. godine. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Novom Sadu 1971. i otad je imao više od 160 samostalnih i više od 300 grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Za svoje stvaralaštvo nagrađen je brojnim eminentnim priznanjima: Premija Zlatna diploma za slikarstvo na 5. Izložbi jugoslovenskog portreta i mnoge druge. O njegovom životu i delu priređeno je više izdanja, među njima monografija Miloša Jevtića "Uporište Dragana Stojkova" iz 2008. godine. Član je Udruženja umetnika Vojvodine od 1981. godine.

Izložba je otvorena do 31. oktobra, a pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu i informisanje, Kuća legata, Kulturni centar Laza Kostić i Galerija Milan Konjović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.