NavMenu

Slovačka zainteresovana za ulaganje u Srbiju - Energetika, digitalizacija i poljoprivreda najzanimljivije oblasti za investicije

Izvor: eKapija Petak, 08.10.2021. 17:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović razgovarao je danas sa potpredsednikom Vlade i ministrom privrede Slovačke Rihardom Sulikom o unapređenju ekonomskih odnosa, a posebna tema bilo je održavanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju dveju zemalja.

Sagovornici su istakli da će predstojeće zasedanje Mešovite komisije, koje je planirano početkom novembra u Bratislavi, a kojom sa srpske strane kopredsedava ministarka privrede Anđelka Atanasković, biti snažan podstrek u pravcu jačanja privredne saradnje Srbije i Slovačke, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade.

Takođe, paralelno sa održavanjem zasedanja Mešovite komisije dogovoreno je i održavanje poslovnog foruma sa učešćem privrednika iz obe zemlje, koji će imati priliku da dogovore konkretne projekte sa odgovarajućim partnerima.

Stevanović je ukazao na to da je ekonomska saradnja između Srbije i Slovačke prvenstveno bazirana na robnoj razmeni, čiji je obim povećan poslednjih godina.

Kao jedan od načina za povećanje robne razmene vidimo i diverzifikaciju izvoza, za šta postoji dosta prostora, ukazao je on.

Na sastanku su definisane i oblasti u kojima postoji potencijal za saradnju, kao što su energetika, digitalizacija, inovacije, saobraćaj, automobilska industrija, poljoprivreda, prehrambena industrija i zaštita životne sredine.

Sulik je poručio da Slovačka daje visok prioritet predstojećem zasedanju Mešovite komisije, imajući u vidu pojačan interes za pozicioniranje slovačkih investitora na tržištu Srbije, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.