NavMenu

Koja je optimalna temperatura za frižider?

Izvor: N1 Utorak, 14.09.2021. 09:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nata-lunata/shutterstock.com)Ilustracija
Da bi hrana duže ostala dobra i sveža, potrebno je da temperatura u frižideru bude ispravno podešena. Osim toga, ako vam frižider radi na optimalnoj temperaturi, to vam može pomoći i da izbegnete bolesti koje se prenose vazduhom.

Ako hranu držite u frižideru koji je postavljen na optimalnu temperaturu, onda vam hrana može i danima stajati u takvim uslovima, a da se pri tome ne razviju nikakve bakterije i da bude sigurna za konzumaciju.

Kada se temperatura hrane popne iznad određene temperature (4,5°C), bakterije počnu da se eksponencijalno razmnožavaju. Da biste očuvali zdravlje i izbegli trovanje hranom, podesite frižider na optimalnu temperaturu u skladu s preporučenim smernicama.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) savetuje da temperatura u frižideru bude ispod 4,5°C, a u zamrzivaču ispod -17°C.

Međutim, idealna temperatura za rad frižidera je još niža – između 1,7 i 3,3°C. Temperature iznad toga mogu biti previsoke pa se hrana može brzo pokvariti i ako pojedete takvu hranu, možete imati probleme uzrokovane bakterijom E. coli ili salmonelom.

Većina frižidera ne prikazuje tačnu temperaturu nego nudi podešavanje temperature na skali od 1 do 5. Bez termometra nije moguće ustanoviti tačnu temperaturu u frižideru.

Dakle, da biste postavili optimalnu temperaturu u frižideru ili zamrivaču, koristite termometar, piše Real Simple. Osim toga, da biste održali nisku temperaturu u frižideru možete preduzeti još neke korake.

Ne stavljajate toplu hranu u frižider. Hranu najpre pustite da se ohladi pa je spremite. Nemojte često otvarati vrata frižidera bez ikakve potrebe. Svaki put kad otvorite vrata, ispustite hladni, a pustite unutra topli vazduh.
Firme:
FDA SAD FDA SAD
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.