NavMenu

Agencija Fitch Ratings potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+

Izvor: eKapija Nedelja, 05.09.2021. 16:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Kao i u martu ove godine, Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings je u najnovijem izveštaju od 3. septembra 2021. godine potvrdila kreditni rejting Republike Srbije BB+ i izglede za njegovo dalje povećanje procenila kao stabilne.

Kako prenosi sajt Minstarstva finansija, agencija Fitch navodi da je rejting Srbije podržan kredibilnom makroekonomskom politikom, zahvaljujući kojoj je očuvana niska inflacija, stabilan devizni kurs, a devizne rezerve zadržane su na visokom nivou i na kraju jula ove godine iznose 14,6 mlrd EUR, što je 1,1 mlrd EUR više u odnosu na kraj 2020. godine.

Zadržavanje kreditnog rejtinga na istom nivou, potvrđuje da je i u uslovima pandemije, Srbija uspela da održi stabilnost ekonomije, jak finansijski sektor, dobre izvozne rezultate i sačuva radna mesta, dodaje se.

U najnovijem izveštaju, zbog snažnog oporavka domaće tražnje u prvoj polovini 2021. godine, Agencija je povećala prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu na 6,3% što je znatno više od njene prognoze iz marta. Takođe, i u narednim godinama očekuje se rast BDP-a iznad dugoročnog trenda.

Fitch smatra da se, nakon naglog pada budzetskog deficita na 1,3% BDP-a u prvoj polovini 2021. godine, očekuje njegovo kontinuirano smanjenje u periodu 2021-2023. godine, usled pozitivnih efekata primene Vladinih mera podrške privredi. Naime, Agencija predviđa pad budzetskog deficita na 3,2% u 2022. godini, te njegovo dalje smanjenje na 1,9% u 2023. godini.

Navodi se da je očuvan jak bankarski sektor, ostvaren rast kreditne aktivnosti, smanjeno učešće problematičnih kredita, kao i da su preduzete pravovremene i sveouhvatne fiskalne i monetarne mere. Sve to zajedno značajno je pomoglo da se izbegnu veliki šokovi izazvani pandemijom korona virusa.

Odgovorno vođenje ekonomske politike u prethodnim godinama i dobri ekonomski rezultati, ostvareni u periodu pre i zadržani tokom pandemije, rezultirali su postizanjem stabilnih i održivih javnih finansija, a efekti krize u Srbiji su znatno ublaženi.

Ova Agencija smatra da je povećanje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu samo kratkoročno, jer je nastalo zbog potrebe da se finansiraju mere podrške za smanjenje posledica izazvanih pandemijom virusa COVID 19, i prognozira da se već od sledeće godine očekuje stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju. Kao pozitivnu stranu Agencija navodi činjenice da je prosečno vreme do dospeće duga produženo na 6,7 godina sa 6,1 godine koliko je iznosilo na kraju 2019. godine te da je učešće duga denominovanog u stranoj valuti smanjeno za 2 procentna poena i na kraju juna iznosi oko 69%.

Uključivanjem srpskih obveznica u renomirani J.P. Morgan Emerging Markets Bond Index i postignutim napretkom u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih hartija od vrednosti, uslovi finansiranja su poboljšani uz povećanje aktraktivnosti domaćeg tržišta i priliva novih investicija.

Fitch ističe sposobnost Vlade i države da se nose sa krizom na odgovarajući način, pohvaljuje uspeh koji je ostvaren u procesu vakcinacije i smatra da je Srbija pronašla način da kroz ovu krizu prođe bez značajnih neravnoteža i ne samo brzo oporavi, već i napreduje.

Stabilna prognoza za naredni period dokaz je da Republika Srbija nastavlja da vodi odgovornu monetarnu i fiskalnu politiku, usmerenu na dalje reforme, kako bi se poboljšalo poslovno okruženje i povećale investicije. Zahvaljujući svemu tome može se očekivati dalja stabilizacija ekonomskih prilika u zemlji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.