NavMenu

Prvi rezultati incijative Otvoreni Balkan - Pošte Srbije i Severne Makedonije potpisale protokol o saradnji

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 02.08.2021. 14:46
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/screenshot)
Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i generalni direktor Pošte Severne Makedonije Jani Makraduli, potpisali su danas u Beogradu protokol o poslovnoj saradnji dva preduzeća, što je, kako su saopštili, jedan od prvih rezultata poslovnog foruma u Skoplju u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Pošte Srbije i Severne Makedonije aktivno rade na razvoju novih zajednickih projekata i operativnim planovima, koji će omogućiti unapređenje poštansko-logistickih usluga, razmenu strucnjaka i informacija i prenošenje primera dobre prakse.

- Zadovoljstvo je danas biti sa mojim kolegom iz Severne Makedonije sa kojim smo nedavno imali prvi sastanak, ali ono što je nama dalo dodatni impuls i mogućnost za saradnju jeste sporazum koji su (u Skoplju) potpisali predsednik Vučić i premijeri Zoran Zaev i Edi Rama - rekao je Zoran Đorđević novinarima.

Dodao je da Pošta Srbije i Pošta Severne Makedonije žele da iskoriste ovu situaciju, jer Otvoreni Balkan nameće neke nove mogućnosti, koje tri države Zapadnog Balkana treba da iskoriste maksimalno i da će zajedničkim radom uspeti u tome.

- Ovo je krovni sporazum koji podrazumeva da ćemo sve detalje naših dogovora pojedinačno potpisivati i mislim da će ih biti dosta i da će u narednom periodu biti potpisani vrlo brzo, kako bismo se kao lideri tri zelmlje, nametnuli na globalnom tržištu - kazao je Đorđević.

Ono na čemu radi pošta Srbije, naveo je on, jeste digitalizacija i e komerc koji treba da zaživi na najvišem mogućem nivou i pruži mogućnost da naši građani razmenjuju što brže pošiljke i pakete.

Takođe je istakao da razvoj aviosaobraćaja Air Serbia i direktne linije sa SAD i sa dalekim destinacijama, pomažu da korisnici brže dobijaju pakete, ali i da se uskoro očekuju direktna avio povezanost sa zemljama Azije, što će unaprediti proces razmene.

- Zelimo te usluge da pružamo svima i da preko Srbije paketi stižu ne samo u zemlje regiona, već i širom sveta, kako bi Srbija na neki način postala hab kad su u pitanju pošiljke i paketi - kazao je direktor Pošte Srbije.

Dodao je da će Otvoreni Balkan i sve ono što su presednici tri zemlje dogovorili zaživeti brzo, a u prilog tome govori i ovaj memorandum o saradnji koji je potpisan u rekordnom roku.

Đorđević je 9. juna u Severnoj Makedoniji tokom radne posete Pošti Severne Makedonije, razgovarao sa generalnim direktorom Makradulijem, o mogućnostima i pravcima unapređenja strateške saradnje pošta dveju zemalja i dogovorio osnove za potpisivanje memoranduma o sardnji.

Ovom priklikom generalni direktor Pošte Severne Makedonije Makraduli zahvalio je Đorđeviću na brzoj reakciji posle ekonomskog kvoruma u Skoplju i naveo da očekuje da se brzo započcne sa praktičnom implementacijom inicijative Otvoreni Balkan i regionalnom saradnjom, kako bi se unapredila već uspešna saradnja sa susedima.

- Ovaj sporazum koji potpisujemo na današnji praznik nije samo formalanost, jer će doneti mnogo benefita građanima obe zemlje, što je cilj inicijative Otvoreni Balkan za sprovođenje regionalne saradnje, a danas samo razgovarali kako da se slobodna trgovina ostvari na Balkanu - rekao je Makraduli.

Osvrnuo se na to da je jedan od ciljeva današnjeg susreta u Beogradu isti kao kada se sastao sa kolegama iz Albanije oko dogovora da cena telefonskog poziva bude ista za sve u regionu.

- Pandemija je nanela mnogo štete, ali je poštanska komunikacija bila neprekidna i prethodne godine se neometano vršila razmena između Srbije i Severne Makedonije," naveo je Makraduli, dodajući da se radi na tome da se komunikacija, kako između građana, tako i između kompanija, ne prekida i poboljšava bez obzira na uslove - kazao je Makraduli.

Prioritet je, rekao je on, razmena paketa putem elektronske trgovine između naših kompanija, tako što će naše države tesno sarađivati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.