NavMenu

Nekoliko namirnica koje stvaraju salo u telu

Izvor: Klix Četvrtak, 22.07.2021. 16:23
Komentari
Podeli
(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Pokušaj da odgonetnete koja se hrana brzo pretvara u telesnu masnoću mogao bi vas zbuniti, pogotovo ako tek počinjete učiti o zdravim navikama u ishrani.

Ako želite da smršate i ne možete shvatiti zašto vam dijeta nije uspela, pobrinite se da vam nijedna od ovih namirnica ne usporava napredak i dovodi do nakupljanja masnoće u telu.

Beli hleb

Što se tiče upravljanja telesnim mastima, pripazite na beli hleb.

- Kada pšenica prolazi kroz proces rafinacije kako bi se dobilo belo brašno, koje čini mnoštvo prerađene hrane, lišava se ne samo većine hranjivih sastojaka, već i vlakana i proteina, ostavljajući proizvod koji je u osnovi šećer i ima visok glikemijski indeks - kaže dr. Uma Naido.

Doprinose povišenom nivou šećera u krvi i metaboličkim bolestima, rezistenciji na insulin i leptin te povećanom skladištenju energije u masnim ćelijama ili ukupnom povećanju telesne masti. Zbog jednostavnosti ove hrane i nedostatka masti i proteina koji usporavaju probavu, prerađena hrana sa visokim glikemijskim indeksom posebno je štetna i povezana je sa prekomerenim unosom kalorija.

Čips

- Ova uobičajena grickalica često dovodi do povećanja nivoa telesnih masti, posebno ako prečesto uživaju u njima - kaže dr. Metju Olesiak.

Ustvari, jedno istraživanje otkrilo je da je čips hrana koja će najverovatnije dovesti do viška kilograma u periodu od četiri godine - u poređenju sa krompirom, pićima zaslađenim šećerom, prerađenim i neprerađenim mesom.

- Čips od krompira pun je masti, rafinisanih hidrata i soli. Svi zajedno rade na stvaranju zavisnosti, što je veliki razlog zašto ne možete jesti samo jedno - kazao je.

- Pored toga, rafinisani ugljeni hidrati u čipsu posebno su loši za struk, jer se često čuvaju kao masti. Kada jedete rafinisane hidrate bez vlakana za usporavanje probave, oni se vrlo brzo razgrađuju, a glukoza se odjednom uliva u vaš krvotok. To dovodi do brzog porasta nivoa glukoze u krvi i pokreće oslobađanje hormona insulina za skladištenje masti. Deo ove glukoze odmah se koristi za energiju. Ostatak se pretvara u mast za dugotrajno skladištenje. Dakle, ako jedete čips i druge rafinisane ugljene hidrate, većina kalorija sačuvaće se u obliku masti - dodaje.

Krofne

Malo koja hrana može se porediti s krofnom. Iako je jutarnji užitak izvrsnog okusa, previše krofni može dovesti do viška masnog tkiva.

- Krofne sa šećerom su rafinisani ugljeni hidrati koji izazivaju brz rast nivoa šećera u krvi i privremeno zadovoljavaju glad - kaže dr. Olesiak.

U međuvremenu, gušterača oslobađa veliku količinu insulina da bi brzo izbacila višak glukoze iz vašeg krvotoka i premestila ga u vaše ćelije.

Margarin

Ako ste mislili da biste mogli upotrebom margarina umesto maslaca sprečiti nakupljanje dodatnih masnoća, grešite.

- Posebno je problematičan margarin sa niskim udelom masti, a ljudi su tada skloni preteranom unosu, jer misle da jedu nešto zdravo - kaže dr. Džuli Miler Džons.

Alkohol

Ako ste primetili da se oko vašeg želuca stvara neka dodatna težina, možda biste za to trebali kriviti alkohol.

- Prekomerena upotreba alkohola je povezana sa povećanom masnoćom, zbog čega često čujemo izraz pivski trbuh - kaže Naido.

Pokazalo se da hronična konzumacija alkohola narušava mikrobiom creva i može dovesti do sindroma curenja creva, što dovodi do upale i može povećati telesnu masnoću. Slično tome, alkohol sadrži puno praznih kalorija, što znači da ne sadrži hranjive sastojke i može povećati gojaznost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.