NavMenu

Trayal korporacija gradi Eko Park u Kruševcu - U okviru kompleksa fabrike niče postrojenje za tretiranje industrijskog otpada novim tehnologijama

Izvor: eKapija Subota, 17.07.2021. 10:43
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički projekat/ Centar za urbani razvoj i arhitekturu Paradigma doo iz Kruševca)
Trayal korporacija planira izgradnju Eko Parka gde će privremeno skladištiti i tretirati opasni i neopasni otpad. Novo postrojenje nalaziće se u okviru kompleksa Trayal u Kruševcu koja se nalazi u privredno-radnoj zoni Istok na površini od 1ha 94a 92m2. Trayal generalno predviđa tretiranje opasnog industrijskog otpada bioremedijacijom, termičkim tretmanima spaljivanjem i plazma tehnologijom i ostakljivanjem ostatka otpada iz inseneracije - spaljivanja.

- Razvojni planovi fabrike i zahtevi za proširenjem proizvodnih kapaciteta, usaglaševanje sa principima današnje cirkularne ekonomije koja donosi nove sadržaje, ali i potrebu za održivim razvojem uslovili su potrebu za uvođenjem novih proizvodnih pogona i procesa i izgradnju novih objekata. U okviru kompleksa izdvaja se nova funkcionalna celina u okviru koje su planirane značajne intervencije i izgradnja objekata za privremeno skladištenje i tretman opasnog i neopasnog otpada, čija namena podrazumeva primenu visokih standarda koji se tiču pre svega zaštite i očuvanja prostora, što je moguće postići primenom principa održivog razvoja, pridržavanja i poštovanja zakonske regulative kojom je uređena ova oblast - navodi se u urbanističkom projektu, koji je izradio Centar za urbani razvoj i arhitekturu Paradigma doo iz Kruševca.

Planirana je izgradnja hale za termički tretman otpada sa upravno administrativnim delom, nadstrešnice za bioremedijaciju, prihvatne platforme i trafostanice. Kako bi se omogućilo funkcionisanje planiranih objekata i kompleksa u celini, planirana je i izgradnja/dogradnja internih saobraćajnica, parkinga za teretna vozila, manipulativnih platoa i pešačkih staza, dok je u planu da slobodne površine budu uređene zelenilom.

Izgradnja hale za termički tretman otpada sa upravno administrativnim delom je planirana u severnom delu. Objekat je po tipu slobodnostojeći, spratnosti P+1, dimenzija 100,76m h 40,76m. Bruto površina objekta koja ulazi u proračun indeksa zuzetosti iznosi 4.367,4m2.

U prizemlju su projektovane: ulazni trem sa stepeništem, hodnik sa stepeništem, kancelarija, ostava, hodnik, predprostor, dve garderobe sa tušem, dva mokra čvora (muški i ženski), dve tehničke prostorije, magacin, pripremni deo, spaliona, el. lučna peć, plazma, manipulativni plato sa rampom, ulazni tremovi sa stepeništem i spoljna stepeništa. Na prvom spratu, koji je u zapadnom delu objekta, su projektovane hodnik sa stepeništem, čajna kuhinja, dva mokra čvora i tri kancelarije.

Izgradnja nadstrešnice za bioremedijaciju je planirana u istočnom delu ove celine i po nameni je skladišni prostor za bioremedijaciju. Objekat je po tipu slobodnostojeći, spratnosti P, dimenzija 30,50m h 20,50m. Bruto površina objekta koja ulazi u proračun indeksa zuzetosti iznosi 638,7m2.

Pored objekta nadstrešnice projektovana je i prihvatna platforma dimenzija 30mx20m.

Objekat trafostanice je postavljen u jugozapadnom delu kompleksa. Objekat trafostanice je zidani slobodnostojeći, spratnosti P. dimenzija 16mh8m, bruto površine 128,0m2.


Tetman otpada plazma postupkom

Ukupan kapacitet postrojenja za tretman opasnog otpada plazma postupkom iznosi 1000 tona godišnje. Tretman opasnog otpada u postrojenju će se odvijati kroz dve linije, jedna za pirolizu ili gasifikaciju otpada, a druga za ostakljivanje. Ulazne sirovine su otpadne materije, koje se tehnološki mogu spaljivati u ovom postrojenju. Tretman plazma tehnologijom i postupcima ostakljivanja uključuje otpadne sirovine koje se ne mogu tretirati u insineratoru, zbog velikog udela hlorida ili fluorida, lakoisparljivih metala, teških metala i slično.

Generalno, postupkom gasifikacije kao krajnji proizvod se dobija sintički gas, mešavina ugljen-monoksida (SO), vodonika (N2), dok se postupkom ostakljivanja dobijaju zastakljeni oksidni materijal, elementarni metali, gasovi i prašina, gde se u zavisnosti od vrste i kvaliteta ulaznih materijala može se očekivati količina metala do 5%, a otprašenog zastakljenog materijala do 95% u odnosu na šaržu.

I. M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.