NavMenu

Egipatski arheolozi pronašli grobnice stare pet hiljada godina

Izvor: Dnevni avaz Petak, 30.04.2021. 10:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Egipatski arheolozi koji rade na delti Nila otkrili su desetine retkih predinastijskih grobnica datiranih u period pre nego što su egipatska faraonska kraljevstva prvi put nastala pre više od pet hiljada godina.

Takođe su pronašli grobnice u blizini iz kasnijeg perioda Hiksosa (1650. do 1500. p.n.e.), kada su zapadnoazijski migranti zavladali zemljom, okončavši period egipatskog Srednjeg Kraljevstva.

Nalazi u provinciji Dakahlia severno od Kaira mogli bi rasvetliti dva važna prelazna razdoblja u drevnom Egiptu, rekli su egiptolozi, prenosi Reuters.

Pronađeno je 68 grobova iz perioda Buto koji je započeo oko 3300. p.n.e. i pet iz razdoblja Naqada III, neposredno pre pojave prve egipatske dinastije oko 3100. p.n.e., navodi se u saopštenju ministarstva turizma i antikviteta.


- Ovo je izuzetno zanimljivo groblje jer kombinuje neka od najranijih razdoblja egipatske istorije s drugom važnom erom, vremenom Hiksa. Egiptolozi rade na tome da shvate kako su Egipćani i Hiksosi živeli zajedno i u kojoj su meri ovi poprimali egipatske tradicije - rekla je Salima Ikram, egiptologinja sa Američkog univerziteta u Kairu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.