NavMenu

Francuske sorte sa Babičkog vinogorja - Vinarija Aquila planira proširenje zasada i proboj na šire tržište

Izvor: eKapija Utorak, 26.01.2021. 11:41
Komentari
Podeli
(Foto: Vinarija Aquila)
Babičko vinogorje, na obroncima Babičke gore, vrlo je specifična oaza i prelaz između južnjačkih vina Makedonije i klasičnih srpskih vina Šumadije i Vojvodine. Karakteriše ih snažno telo, visok procenat alkohola, ali im baš zbog specifičnosti podneblja ne manjkaju ni kiseline, citrusne aroma i svežina. Reklo bi se - pravi balans, sve što se može poželeti.

Ovako za eKapiju o mestu u kome je ostvario svoj san govori Dušan Nikolić iz vinarije Aquila, koja je smeštena u selu Bogojevce kod Leskovca.

Vinogradarstvo je oduvek bilo sastavni deo ove porodice. Sa svojih 14 godina Dušan je ozbiljnije prišao uzgoju vinove loze.

- Godine 2014. pravimo zaokret u načinu gajenja loze i prelazima na moderan špalirski uzgojni oblik. Tada osnažujemo sortiment internacionalnim sortama šardone, sovinjon, kaberne, merlo, koje su se sjajno pokazale u našem rejonu - kaže Nikolić.


Aquila non capit muscas

Ozbiljniji poduhvati u vinarstvu započeli su 2018. godine sa osnivanjem vinarije Aquila.

- Vešto smo preveli iskustva u stvaranju vina iz ranijih godina i savršeno uklopili u nov vinski podrum sa modernom tehnologijom i svim pratećim karekteristikama modernog vinarstva. Iz ljubavi prema orlovima koji krstare iznad naših vinograda, čije je inače i njihovo prirodno gnezdište potes na kojim se nalaze naši vinogradi Orlovac, dali smo ime vinarije Aquila, što u prevodu sa italijanskog i latinskog znači orao. Zašto baš latinski/italijanski? Odgovor treba naći u mojoj ljubavi i poštovanju prema italijanskim vinima, a možda i u izreci "Aquila non capit muscas" (orao ne hvata muve - veliki čovek se ne bavi malim stvarima, prim.aut.) - otkriva Dušan Nikolić.

Vinogradi se trenutno prostiru na površini od dva hektara, na prosečnoj nadmorskoj visini od 274 metara. Ove godine se sprema proširenje od 0,5 ha, a iduće još 2 ha.

Dušan Nikolić razvija svoj san (Foto: Vinarija Aquila)Dušan Nikolić razvija svoj san

- Trudimo se da svake godine proširimo zasade. Nije da smo sebi postavili ciljeve u vidu površina, ali smatram da je 12 ha neki naš primarni cilj kada su zasadi u pitanju - kaže Nikolić.


Francuske sorte prava stvar za proboj na tržište

Kada je reč o sortimentu navodi da je odluka "pala lako". Znali su šta žele od svojih vina i videli su potencijal u dosta snažnom teroaru.

- Francuske sorte su bila prava stvar za proboj na tržište i odlična baza koja je trebala da iznese svu snagu i karakter našeg podneblja. Proširenja se i dalje baziraju na ove četiri sorte, s tim što imamo u planu da zasadimo i neke autohtone sorte poput tamljanike i prokupca - napominje Dušan Nikolić.

Vina su posebno zanimljiva i po svojim imenima, za koje naš sagovornik kaže da imaju svoje dublje značenje. Crveno vino Bastion je nesalomiva tvrđava, Uvertira suvo belo vino koje ih je uvelo u vinski svet, Barok sjajno vino sjajnog sovinjon blana i Modus No1 tek prvi način šardonea koji će izaći iz ove vinarije.


Nastavljaju razvoj svog sna

Ponuda vinarije Aquila ima svoje jako uporište na lokalnom tržištu. Nezaobilazni su u ponudama restorana na jugu Srbije. Sve je prisutnije i direktno naručivanje preko interneta tako da imaju priliku i ljudi iz drugih krajeva Srbije da probaju ova vina.

Vina zanimljivih naziva (Foto: Vinarija Aquila)Vina zanimljivih naziva

Kada je reč o planovima, Dušan Nikolić kaže da ih u bliskoj budućnosti čeka proširenje zasada, plasiranje novih etiketa, razvoj proizvoda i proboj na tržište Beograda:

- Možda i neko proširenje kapaciteta vinarije. Sve u svemu posao u vinogradu nikad ne prestaje, naša želja za napredovanjem i usavršavanjem nije ništa manja nego kad smo počinjali i u tom duhu nastavljamo razvoj našeg sna.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.