NavMenu

EK će podržati izgradnju autoputa Bar-Boljare - Najavljena i rekonstrukcija Barske pruge u CG i puta od Podgorice do Sarajeva

Izvor: Mina Ponedeljak, 12.10.2020. 10:13
Komentari
Podeli
Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan podržaće realizaciju izgradnje autoputa Bar-Boljare i biće podsticaj za nacionalnu privredu i prevazilaženje regionalnih razlika, poručio je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Oliver Varhelji.

- Plan je osmišljen da pokrene ekonomski oporavak kroz značajniji investicioni paket - kazao je Varhelji.

On je, obraćajući se poslanicima u crnogorskom parlamentu, rekao da je Crna Gora dobila pomoć, kao i da je isplaćena prva tranša, 30 od 60 mil EUR.

On je naveo i da planiraju da mobilišu do 9 mlrd EUR, u okviru grantova, kako bi podržali približavanje regiona EU.

Varhelji je kazao da je investicioni paket strukturiran od deset budućih inicijativa u ključnim oblastima, i to saobraćaj, energetika, životna sredina, digitalna ekonomija, privatna industrija, mladi.

- Plan će u Crnoj Gori podržati realizaciju najveće javne investicije - izgradnju autoputa Bar-Boljare, čime će država biti integrisana u regionalni krak Tent-T mreže - rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, to će biti podsticaj za nacionalnu privredu i odgovoriće na socijalne razlike između severa i juga.

On je kazao da će železnička ruta koja povezuje Beograd, Podgoricu i Luku Bar biti obnovljena od granice do mora, a put od Podgorice do Sarajeva je takođe izabran, jer je to važna veza u regionu.

Prema njegovim rečima, postoji ogroman jaz između Zapadnog Balkana i EU.

- Što brže zatvorimo taj jaz, brže ćemo kreirati održive, jake tržišne ekonomije i vi ćete moći brže da pristupite EU - poručio je Varhelji.

On je kazao da stanje u svijetu izazvano koronavirusom nije odvratilo EU da zadrži Zapadni Blakan kao ključni prioritet za EU.

- Budućnost čitavog regiona je u EU i u našem je strateškom interesu da vam pomognemo da se približite EU - poručio je Varhelji.

Varhelji je naveo da će rast investicija biti moguć samo ako su vlade čvrsto posvećene i implementiraju fundamentalne reforme zasnovane na evropskim vrednostima.

On je naveo da je Crna Gora trenutno u delikatnom periodu nakon izbora i dodao da cilj pristupanja EU uživa podršku parlamentu.

- To je dobar osnov za čitav niz reformi i odluka koje će zahtevati kvalifikovanu većinu u parlamentu - kazao je Varhelji.

On je kazao da mu je drago, jer se politički dijalog vraća u parlament nakon izbora održanih 30. avgusta.

Varhelji je na konfrenciji za novinare rekao da plan za Zapadni Balkan treba da omogući rast ekonomije i otvaranje novih radnih mesta, što je važno zbog krize koju je izazvao covid 19.

On je predložio da se diversifikuju energetski izvori i da se iz upotrebe postepeno izbaci ugalj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.