NavMenu

Beograd koči nabavku rendgen aparata - za dve godine poništena tri tendera

Izvor: Blic Nedelja, 21.03.2010. 12:45
Komentari
Podeli

Rendgen kompanije "Visaris"Rendgen kompanije "Visaris"

Nabavka novih devet rendgen aparata za potrebe gradskih zdravstvenih ustanova traje više od dve godine. Iako je istraživanje Komisije za reformu radiologije pokazalo da su gradski rendgeni u očajnom stanju, te da je potrebno nabaviti nove, Grad Beograd je od 2007. pa do danas poništio već tri tendera.

Da su rendgen aparati koji su u upotrebi stari i opasni, svedoči i primer iz 2002. godine. Tada su prilikom pregleda 24 zaposlena rendgen tehničara Urgentnog centra, kod 11 otkrivene promene na hromozomima, nastale usled povećanog zračenja starih i loših rendgen aparata. Ubrzo se ispostavilo da tehničari Urgentnog centra nisu usamljeni, a istraživanje koje je 2006. godine uradila Komisija za reformu radiologije na području Beograda pokazalo je da se stvari nisu mnogo promenile.

Stari i kvare se

Zaključak komisije je glasio da su rendgen aparati u Beogradu stari, da se lako se kvare a teško popravljaju i da u najvećoj meri ne zadovoljavaju ni osnovne standarde, ali ni potrebe pacijenata, te je zbog svega toga potrebno nabaviti nove.

Dr Željko Marković koji se nalazio na čelu Komisije tvrdi da je tada urađen i plan nabavke potrebne opreme, a prvom tenderu za devet novih rendgena raspisanom još 2007. prethodilo je više sastanaka i konsultacija s potencijalnim ponuđačima, korisnicima i predstavnicima Grada. Međutim, novi rendgeni u domove zdravlja nisu ušli do danas, a čak tri puta je tender obaran.

– Postupak je bio praćen bespotrebnim odugovlačenjem, neobičnim pravno-formalnim ponašanjem predstavnika Grada i uvek prisutnim stavom da se ceo postupak poništi i ponovi. Nije mi jasno zbog čega je to rađeno, i zašto aparati do danas nisu nabavljeni, iako je Komisija donosila definitivne odluke – kaže dr Marković.

On navodi i da je Grad time nesumnjivo učinio štetu i pacijentima i radnicima zdravstvenih ustanova, i da je projekat bio izvanredna prilika za nabavku veoma kvalitetnih rendgen aparata po pristupačnim cenama.

To tvrdi i Marko Petrović, direktor "Visarisa", domaće firme koja je učestvovala na sva tri tendera koja je Grad raspisao.

– Na tender smo s najboljom ponudom izlazili dva puta. Prvi put tender je poništen jer konkurent nije imao svu potrebnu dokumentaciju, pa shodno tadašnjem zakonu nismo mogli dobiti posao. Drugog puta nam je konkurent bila japanska firma, od koje smo imali za oko 70% nižu cenu. Međutim, čak i takva ponuda je, po rečima tadašnje sekretarke za zdravstvo Dragane Jovanović, premašila budžet koji prethodno nije bio objavljen, pa je odlučeno da se tender ponovi. Čak i tada, po treći put, kada smo se uklopili u cenu koju je Grad odredio, i kada je bilo izvesno da na poslu nećemo zaraditi gotovo ništa, došlo je do smene na čelu Sekretarijata za zdravstvo. Na mesto Dragane Jovanović došao je Zoran Blagojević koji je poništio odluku o dodeli posla jer nema dovoljno novca, iako je prethodno bio objavljen budžet, pa samim tim bio obezbeđen i novac, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama – navodi Petrović za "Blic nedelje".

Dr Dragana Jovanović je za "Blic nedelje" navela da je tender ostao da se završi po njenom odlasku iz Sekretarijata, i za precizne informacije uputila nas je na gradske službe.

Ponude nisu bile adekvatne

U dopisu koji smo dobili od gradskog sekretara za zdravstvo, dr Zorana Blagojevića, rečeno nam je da su oni kao naručilac nakon sprovedenog postupka javne nabavke donosili odluke o odbijanju ponuda jer nisu bile pribavljene najmanje dve nezavisne ispravne ponude od dva različita ponuđača. U drugom slučaju ponuda je odbijena jer je bila neodgovarajuća i neprihvatljiva. Na pitanje da li se to odnosi i na ponovljeni postupak prilikom drugog tendera i da li je i tada ispoštovan Zakon o javnim nabavkama, odgovor do zaključenja broja nismo dobili.

Stari i po 30 godina

Po anketi koju je "Blic" sproveo u beogradskim domovima zdravlja, aparati koji su u upotrebi stari su i po 30 godina. Samo mali broj zdravstvenih ustanova ima noviju opremu. Među njima je Dom zdravlja u Barajevu koja poseduje "Visarisov" rendgen, a opisuju ga kao izvanredan, i navode da im na snimanja šalju pacijente i sa drugih opština.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 21.03.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.