NavMenu

Tartufi iz Srbije stigli čak do Havaja

Izvor: eKapija Sreda, 19.08.2020. 11:08
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Nakon što je završila MBA studije u Americi Ivana Stanojević vratila se u Srbiju i osnovala porodičnu firmu Tartufi SR koja se pet godina uspešno bavi sakupljanjem, prodajom i izvozom tartufa, a u asortimanu ima i 20 različitih proizvoda od tartufa.

Kako je navedeno na na sajtu Privredne komore Srbije, proizvodni pogon je u Šumadiji, trećinu proizvodnje izvoze na tržišta Evrope, Azije, Amerike, a snabdevaju i veliki broj domaćih hotela i restorana.

- Često me pitaju zašto i kako sam krenula u biznis sa tartufima. Tata mi je lovac na tartufe već dve decenije. Odrastajući uz njega videla sam šta se dešava na tržištu. Velika količina tartufa izlazi iz Srbije i deklariše se kao iz neke druge zemlje. Odlučila sam da to promenim - kaže Ivana Stanojević, osnivač i direktor kompanije Tartufi SR.

Početak poslovanja kao avantura

Na studijama u Njujorku i Nju Džersiju provela je četiri godine, za to vreme i radila, stekla ušteđevinu, odlučila da se vrati u Srbiju i pokrene sopstveni biznis, ulažući stečeno znanje i novac u domaću proizvodnju.

- Kada sam se vratila razmišljala sam šta bih mogla da radim, nešto novo, autentično i originalno. Počinjem da istražujem tržište i dolazim do zaključka da je proizvodnja i prodaja tartufa vrlo perspektivna, ali da je u Srbiji gotovo uopšte nema. U posao ulažem sav novac koji sam zaradila u Americi, podižem kredit i krećem u avanturu -ističe Ivana.

U početku, prema njenim rečima, nije bilo lako, bilo je mnogo izazova i nedoumica, ali vizija, cilj i rešenost da se ostvari garantuju uspeh.

Danas kompanija u ponudi ima različitih 20 proizvoda, među kojima su sveži crni i beli tartufi, sosevi, džemovi, med.

Proizvodni pogon u Šumadiji

Benefiti tartufa su nizak nivo masti, dobar izvor proteina, vitamina B, D i C, posebno su pogodni za dijabetičare, smanjuju nivo holesterola i šanse za kardiovaskularne i druge bolesti.

- Naš proizvodni pogon nalazi se u Šumadiji. Posedujemo HACCP sertifikat i laboratorijska ispitivanja, čime dokazujemo da su proizvodi proizvedeni i pakovani po sistemu bezbednosti hrane, što garantuje potpunu zdravstvenu ispravnost po standardima EU. Naši proizvodi su bez konzervansa, aditiva i bez veštačkih boja, napravljeni od najkvalitetnijih šumskih tartufa. Imamo obučene tartufare i pse, koji idu na terene širom Srbije i pronalaze tartufe u šumama - objasnila je Stanojevićeva.

Mala porodična firma izvozi tartufe i proizvode na velika i zahtevna tržišta – Nemačke, Španije, Majamija, Japana i Havaja.

Poslovanje u vreme pandemije

Trenutno, zbog pandemije covid -19 manje izvoze, a više su okrenuti lokalnim maloprodajama.

- Mere države su dobrodošle, iskoristili smo prvi paket pomoći Vlade Srbije, a treba da iskoristimo i drugi, što će uticati povoljno na našu likvidnost - objasnila je Ivana Stanojević.

Prioritet kompaniji je stalno ulaganje u osavremenjivanje proizvodnje, a kako ističe Ivana, u svim poslovnim poduhvatima imaju snažnu podršku Privredne komore Srbije čiji je tim uvak na raspolaganju za savet, pomoć, uslugu, kvalitetnu informaciju.

Čuvarkuća - dokaz vrhunskog kvaliteta

Veliku podršku domaćim proizvodima i proizvođačima u kompaniji vide u akciji PKS "Stvarano u Srbiji".

- Veoma smo zainteresovani za žig Čuvarkuća, jer naši proizvodi ispunjavaju sve uslove u pogledu kvaliteta i porekla resursa. Nadamo se da ćemo uskoro biti nosioci prestižne potvrde kvaliteta, što je sjajna prilika da to dokažemo našim potrošačima - naglašava Ivana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.