NavMenu

"Swisslion-Takovo" otvorio pogone za proizvodnju konditorskih proizvoda u Trebinju - vrednost investicije 18 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2010. 10:38
Komentari
Podeli

Vlasnik srpskog koncerna "Swisslion-Takovo" Rodoljub Drašković i premijer Republike Srpske Milorad Dodik otvorili su juče (18. januara 2010. godine) u Trebinju pogone za proizvodnju konditorskih proizvoda, prenose "Nezavisne novine".

Reč je o halama sa tri proizvodne linije, površine 19.500 m2 proizvodnog prostora, a vrednost investicije je 18 mil EUR. Proizvodnja konditorskih proizvoda uspostavljena je u delu "Swisslion Industrije alata Trebinje", čiji je vlasnik takođe Drašković. Deo proizvodnje tog preduzeća, koje se bavi izradom alata, reorganizovan je nakon što je globalna ekonomska kriza teško pogodila metalski sektor zbog čega je trebinjska firma ostala bez tržišta za svoju proizvodnju.

Dodik je posle otvaranja i obilaska pogona istakao da je u nekadašnjim zapuštenim halama pokrenuta proizvodnja po najsavremenijim standardima prehrambene industrije.

- Već je počela proizvodnja tečnog i tvrdog eurokrema, slanih štapića i smokija. Ono što naročito raduje su Draškovićeve najave da će ovde otvoriti još sedam novih proizvodnih linija i uz 170 radnika zaposliti još oko 180 novih, od kojih će deo biti radnici koji već rade u Industriji alata - istakao je Dodik.

Govoreći o planovima, Drašković je istakao da je projektovano da trebinjski ogranak "Swisslion-Takova" prvu godinu rada okonča sa 10.000 tona finalnih proizvoda. U naredne tri godine planirano je proširenje proizvodnje na 30.000 tona prehrambenih proizvoda, koji bi bili plasirani na inostrano tržište.

- Ovi pogoni će na taj način ući u društvo vodećih proizvođača hrane, ne samo u Republici Srpskoj Bosni i Hercegovini ili široj regiji, već i celoj Evropi. Računamo da će ovo biti najprofitabilnija fabrika u jugoističnoj Evropi. U ovim halama Industrija alata je 20 godina proizvodila samo gubitke, a od danas će ovde, sa novom opremom i proizvodnim programom biti ostvarivan profit koji će ostati u Trebinju i Hercegovini - naglasio je Drašković.

Svoj optimizam Drašković zasniva, kako je rekao, na najsavremenijoj tehnologiji u Evropi, koja će uz zaposlene stručnjake biti garant uspeha.

- Ne brinem za ovu fabriku, jer je u pitanju dobar projekat koji će znatno doprineti i Industriji alata, jer će 30% njenog profita ići za revitalizaciju Industrije alata - dodao je Drašković.

Srpski biznismen nije mogao precizirati šta će se desiti s pogonima "Swisslion Industrije alata Trebinje" u Nevesinju navodeći da će pregovarati s Vladom i Investiciono-razvojnom bankom RS o budućnosti tog dela poslovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.