NavMenu

Nema krize za proizvođače slatkiša

Izvor: Blic Utorak, 21.04.2009. 09:05
Komentari
Podeli

Prodaja konditorskih proizvoda u Srbiji u prvom kvartalu ove godine, prema rečima čelnika najvećih domaćih konditorskih kompanija, bila je bolja nego u istom periodu lane. Tačnije, neke od njih zabeležile su rast prometa i do 20%. Međutim, konditori očekuju da ih kriza neće zaobići, zbog čega predviđaju da će im prodaja do kraja godine biti oko 10% manja od planirane.

Rodoljub Drašković, vlasnik koncerna "Swisslion Takovo", kaže da je ova kompanija u prvom kvartalu zabeležila rast izvoza za više od 20%, sa tendencijom daljeg rasta.

- Rast beležimo i na domaćem tržištu, i očekujemo da će u odnosu na prošlu biti veći za 10%. Naši proizvodni kapaciteti u Vršcu i Gornjem Milanovcu uposleni su u tri smene, a sve zahvaljujući tome što tržištu nudimo kvalitetne proizvode po pristupačnim cenama, koje smo prilagodili stanju koje je izazvano padom kupovne moći građana. Prilagođavanje cena izvršeno je u dogovoru sa trgovcima sa kojima smo postigli dogovor o visini njihovih marži na ove proizvode. Zbog svega navedenog verujem da ćemo mi iz krize izaći jači nego što smo u nju ušli - kaže Drašković.

Rast u prodaji beleži i kompanija "Soko Štark", ali ovde nisu toliki optimisti kao u "Swisslion Takovo".

- Kod nas postoje ciklusi kada roba ide bolje ili slabije, pa je mart u odnosu na februar bio izuzetan. Ne verujem da potrošači ne žele da kupuju slatkiše. Možda su sada samo oprezniji kada je u pitanju potrošnja, jer je kupovna moć u padu. Ali je sigurno da se u svemu tome ne odriču brendova na koje su navikli. U našem slučaju to su "smoki" i "najlepše želje". Zbog toga mi jako pažljivo radimo na cenama koje nismo menjali bar osam meseci, a ukoliko budemo prinuđeni na poskupljenje, ono će biti minimalno, znači tek za nekoliko procenata - kaže Stela Karl-Ćosić, generalni direktor "Soko Štarka".

Ona dodaje da to ne znači da će ova kompanija kada je uticaj krize u pitanju biti izuzetak u odnosu na ostale.

- Ključni problem u Srbiji je otežana naplata robe, zbog čega i mi očekujemo da će nam prodaja ove godine biti manja za 10% od planirane - kaže Karl-Ćosić.

Odlične rezultate u februaru i martu zabeležila je i kompanija "Bambi Banat".

- Teško da će tako ostati do kraja godine, jer će efekti krize imati svoj uticaj i na naše poslovanje. I nama je likvidnost ugrožena usled otežane naplate robe. U tom kontekstu ne očekujem da će ova godina biti dobra. Zbog toga se, u skladu sa situacijom koja se stalno menja, u kompaniji kontinuirano rade rebalansi planova za ovu godinu - kaže Rade Pribićević, direktor korporativnih poslova "Danube foods group" u čijem sastavu posluje i "Bambi Banat".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 21.04.2009.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.