NavMenu

Ceo Sunčev sistem na mapi Beograda - zanimljiva ideja naučnika iz Instituta za fiziku u Zemunu

Izvor: Blic Subota, 21.03.2009. 13:38
Komentari
Podeli


"Hoćeš da se nađemo večeras kod Sunca?" "Hajde bolje kod Zemlje, više mi odgovara sa ove strane reke". Ovo nije dijalog iz neke naučno fantastične priče, ali bi mogao da bude razgovor dvoje mladih Beograđana ukoliko zaživi projekat "Beograd je sistem", koji su osmislili naučnici iz Instituta za fiziku u Zemunu.

Ni jedan grad u svetu, do sada nije postao solarni sistem. Grupa fizičara došla je na ideju kako da planete sa neba spuste na beogradske ulice, a nauku približe običnim ljudima. Oni su kroz projekat "Beograd je sistem" isplanirali izradu Sunčevog sistema na teritoriji prestonice u umanjenom odnosu od 1:220 miliona, vodeći računa da prosečna brzina hoda od 5 km/h, simulira brzinu svetlosti. Time bi, svako ko poželi, šetnjom kroz grad mogao da izmeri udaljenost između planeta, ali i njihovu daljinu od Sunca.

Sunce sija sa Ušća

Beogradsko Sunce biće mesingana kugla prečnika 5.89 metara i nalaziće se na Ušću. Za razliku od pravog, svetleće tokom noći.

- Beograd je jedan od retkih gradova koji ima dve velike reke, pa se njihovo ušće nametnulo kao prirodna lokacija za Sunce. Kugla koja će predstavljati nama najbližu zvezdu, u sebi će imati reflektore - priča dr Aleksandar Bogojević, autor projekta.

Kao i u kosmosu, najbliže Suncu, naćiće se kugle koje predstavljaju Merkur i Veneru, a sva tri nebeska tela biće raspoređena na šetalištu. Replika Zemlje, ali i njen "verni pratilac" Mesec svoj dom će pronaći na kalemegdanskoj terasi, dok će na keju kod Nebojšine kule stajati crvena planeta, Mars.

- Deca u školi često nemaju pojma o čemu uče, jer im je sve suviše apstraktno. Prva asocijacija na nauku je uvek nešto suvoparno, dosadno. Zato smo želeli da nauku predstavimo na zanimljiv i opipljiv način - objašnjava Bogojević.

Jupiter pored Hrama

Najveća planeta Sunčevog sistema, Jupiter, mogla bi da se nađe kod Hrama Svetog Save.

- Jupiterov dvojnik, kao ni ostale planete, još nije dobio konačan izgled. Postoji ideja da se oko kugle veličine 60,6 cm postavi sferni ekran, kroz koji bi se emitovala slika komešanja gasova, ali i zvučnici iz kojih bi se prolamao zvuk grmljavine pomešan sa pesmom, na primer "Devojko mala, pesmo moga grada" - navodi Bogojević.

Ako dvojnici planeta budu postavljeni, Beograđani bi dok šetaju Adom Ciganlijom prolazili pored Saturna. Putnike bi u holu Aerodroma "Nikola Tesla" pozdravljao Uran, dok bi centar Pančeva udomio daleki Neptun. Iza njegove orbite nalazi se Pluton, međutim, on je ostao bez svog mesta u Beogradu, jer je suviše mali da bi bio predstavljen u ovoj razmeri.

- Mnogi su prepoznali i podržali kreativnu ideju. Čak je i srpska slikarka Milica Živadinović, koja živi u Parizu zainteresovana da dođe ovde i pomogne nam u dizajniranju modela - priča Bogojević.

Dozvole na vidiku


Autori ističu, da su otvoreni za saradnju i da priželjkuju predloge i ideje kreativnih ljudi, kojim bi unapredili projekat. Dodaju i da realizacija projekta košta poput prosečnog automobila i ne zahteva mnogo vremena. Ako bi se "Beogradski sistem" uskoro postavio, poklopio bi se sa proslavom 2009. godine kao međunarodne godine astronomije.

- Razgovarali smo sa ljudima iz Republike, Grada i opština i dozvole su na vidiku. Svi su oduševljeni ovom idejom - zadovoljan je Bogojević.

U Turističkoj organizaciji Beograda, kažu da bi podržali svaki projekat koji promoviše Beograd na pravi način.

Ako Pariz ima Ajfelovu kulu, London "Big ben" i "London aj", zašto Beograd ne bi bio jedini grad u svetu koji ima svoj Solarni sistem?

Mesta planeta

1- Ušće: Sunce (prečnik 5.89 metara), Merkur (prečnik 2 cm), Venera (kugla prečnik 5 cm),
2- Kalemegdan: Zemlja (prečnik 5.4 cm), Mesec (prečnik 1.5 cm) Mars (prečnik 2.9 cm)
3- Vračarski plato: Jupiter (prečnik 60.6 cm) i njegova četiri satelitita Io, Evropa, Ganimed i Kalisto
4- Ada Ciganlija : Saturn (prečnik 51 cm) i njegov satelit Titan
5- Aerodrom "Nikola Tesla": Uran (prečnik 21.7 cm)
6- Pančevo: Neptun (prečnik 21 cm) i satelit Triton

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 21.03.2009.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.