NavMenu

Projekat solarne pustinjske kuće među 20 najboljih - Studenti Arhitektonskog fakulteta u finalu takmičenja u Dubaiju

Izvor: eKapija Sreda, 13.09.2017. 15:22
Komentari
Podeli
Studenti Arhitektonskog fakulteta izborili su učešće na uglednom međunarodnom takmičenju u Dubaiju - Solar Decathlon Middle East - sa projektom solarne pustinjske kuće. U konkurenciji 20 najprestižnijih fakulteta akademci iz Srbije pokušaće da na najbolji način prikažu novi pogled na pitanje savremene, održive, zelene gradnje i energetske efikasnosti.

Studenti će tokom takmičenja morati da izgrade upotrebljivu, funkcionalnu i samodovoljnu kuću u pustinjskom ambijentu, koja će pored predstavljanja žiriju biti i demonstracioni paviljon kako bi šira javnost videla primenu novih tehnologija u građevinarstvu.

Prvi korak je predstavljanje makete solarne kuće u Dubaiju, u oktobru, a zahvaljujući podršci kompanije DHL maketa će bezbedno stići na željenu lokaciju.

- Projekat je izazovan i zanimljiv. Posle predstavljanja makete sledi sklapanje kuće u Beogradu, a zatim njeno rasklapanje i odlazak na takmičenje. Prenos i same makete, a pogotovo kuće, je zahtevan i komplikovan proces i drago nam je što imamo pomoć DHL-a koji će obezbediti ovaj transport. I sam plasman u finale je sjajan uspeh i mnogo nam znači to što ćemo se boriti protiv najprestižnijih fakulteta iz Bordoa, Ajndhovena, Napulja... - kaže Nataša Ćuković Ignjatović, rukovodilac projekta i docentkinja na Arhitektonskom fakultetu.


Solarna pustinjska kuća ima oko 80 kvadrata i predviđena je za stanovanje tri generacije ili šest osoba. Veliki doprinos kompletnom timu sa Arhitektonskog fakulteta pružili su i profesori i diplomci sa Elektrotehničkog, Mašinskog, Šumarskog fakulteta i FON-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.