NavMenu

Sedam srpskih kompanija među 500 sa najvećim prometom u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Izvor: eKapija Utorak, 12.09.2017. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: sondem/shutterstock.com)
Najuspešnijih 500 kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 mlrd EUR u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije.

Najbolje plasirana srpska kompanija je Elektroprivreda Srbije (EPS) koja je na 72. poziciji.

Za EPS-om slede Nafna industrija Srbije (NIS) koja se nalazi na 94. mestu, zatim Fiat Srbija na 152. mestu, Merkator-S Novi Sad na 196, Telekom Srbija na 265. mestu, Delhaize Srbija na 271, dok je Srbijagas na 362. poziciji, prema devetoj godišnjoj studiji Coface o 500 najvećih kompanija u CIE.

Najveći broj uspešnih kompanija imaju Poljska, Mađarska i Češka.

Automobilska industrija i transport su sa prometom od 128 mlrd EUR postali najveći sektor u regionu, preuzimajući vodeću poziciju od sektora nafte i gasa, prema nalazima istraživanja ove međunarodne kompanije za osiguranje kredita.

Najveće kompanije imale su smanjenje prometa i neto profita od 0,6%, odnosno 3,1%, ali su značajno povećale svoju radnu snagu, zapošljavajući 4,5% ukupne radne snage u regionu, odnosno 2,24 miliona ljudi.


To je doprinelo padu stope nezaposlenosti u regionu, koja je u deset zemalja opala čak za više od 10%. Coface predviđa da će se rast u zemljama CIE u 2017. i 2018. godini oporaviti nakon prošlogodišnjeg usporavanja, na 3,4%, odnosno 3,3% u narednoj godini, zahvaljujući stabilnom rastu privatne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada.

Kompletnu listu najuspešnijih 500 kompanija u CIE pogledajte u PDF fajlu.





Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Obezbeđen novac za gradnju novog objekta Kliničkog centra u Kragujevcu

Za Klinički centar Kragujevac, kako je rekao mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević, obezbeđena su sredstva iz budžeta države. Dodao je da je 22. marta ove godine dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta na površini od 24.500 metara kvadratnih. - Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 mil EUR, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i osam operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.