NavMenu

Leoni bira lokaciju za četvrtu fabriku u Srbiji - Nemački proizvođač autokablova planira otvaranje novog pogona

Izvor: RTS Nedelja, 13.08.2017. 10:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)Ilustracija
Od kako je pre osam godina došao u Srbiju, nemački proizvođač kablova za autoindustriju Leoni otvorio je fabrike u tri mesta, a od početnih 750, danas upošljava 5.770 radnika. Ova kompanija, koja ovih dana obeležava 100 godina od osnivanja, najavljuje još jednu veliku investiciju u Srbiji.

Generalni direktor fabrike Clemens Sax naglašava da poslovna klima u Srbiji veoma pogoduje daljem razvoju i zahvaljujući dobrim rezultatima, bira se nova lokacija za otvaranje četvrte fabrike.

Kompanija Leoni ima pogone u više od 30 zemalja sveta i na više od sto lokacija. U Srbiji na tri – u Prokuplju, Malošištu i Nišu.

Tatjana Kaličanin kaže da je veoma zadovoljna poslom i da Leoni pruža mogućnost napredovanja, a sigurne su plate.

- U Leoniju sam pre osam godina počela da radim kao radnik na montažnoj liniji. Danas radim kao vođa smene, što omogućava i bolju sigurnost i bolju platu za moju porodicu - kaže Maja Mitić.

Kao vodeći poslodavac u Opštini Prokuplje, od svog dolaska, kompanija je imala značajnu ulogu u smanjenju nezaposlenosti.

- Stopa nezaposlenosti je pala od 43% na 24% zahvaljujući samoj kompaniji i zapošljavanju kod kooperanata -napominje Miroslav Paunović, zamenik predsednika Opštine Prokuplje.

Leoni u Srbiji posluje od 2009. godine, a svoj prvi pogon otvorio je upravo u Prokuplju. Bila je to jedna od prvih investicija velikih nemačkih kompanija iz oblasti automobilske industrije.

Vodeći proizvođač kablova za automobile, pre svega za BMW i jaguar, upošljava u Srbiji 5.570 radnika.

- Kompanija Leoni ovde u Srbiji raste i razvija se sa tendencijom da i u budućnosti broj zaposlenih dostigne nekih deset hiljada radnika - navodi direktorka proizvodnje u prokupačkom Leoniju Aleksandra Pešić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.