NavMenu

Dva investiciona fonda preuzimaju Stadu i Hemofarm za 5,31 mlrd EUR - Neće biti otpuštanja, promene prilika za osvajanje novih tržišta

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.04.2017. 10:42
Komentari
Podeli
Nemačka farmaceutska grupa Stada, u sklopu koje od 2006. godine posluje i vršački Hemofarm, prihvatila je ponudu dva investiciona fonda, Bain Capital i Cinven, za preuzimanje akcija u vrednosti od 5,31 mlrd EUR. Ovo je u sredu (19. aprila 2017. godine) i zvanično potvrdio generalni direktor i predsednik Upravnog odbora Stada grupe, Matijas Videnfels (Matthias Wiedenfels).

- Nakon višemesečnih pregovora sa američkim fondom Bain Capital i britanskim Cinven, dogovorena je cena akcija od 66 EUR (odnosno 65,28 + dividenda). Upravni i Nadzorni odbor Stade su prihvatili ovu cenu kao odgovarajuću i preporučili akcionarima da prodaju svoje udele - rekao je Videnfels koji je zajedno sa generalnim direktorom Hemofarma, Ronaldom Zeligerom (Ronaldom Seeligerom), posetio sedište kompanije u Vršcu kako bi informisao sve zaposlene o odluci Stade da prihvate ponudu o preuzimanju i objasni im šta to znači za njih.

Kako je objašnjeno, reč je o promeni vlasništva, ali ne i načinu poslovanja. Otpuštanja radnika, tvrde da neće biti, bar u naredne četiri godine, a nisu isključene ni mogućnosti za nove investicije.

Novo poglavlje u razvoju Hemofarma

Razgovor čelnika Stada grupe sa zaposlenima u Hemofarmu mogli su uživo, preko video linka, da prate i ostali zaposleni u svim farbikama Stade i predstavništvima u Jugoistočnoj Evropi.

Videnfels je rekao da je u Vršac došao da zaposlenima prenese tri poruke. Prvu - da je posle dugog procesa postignut dogovor sa dva fonda, drugu - da su se sa tim saglasili Upravni i Nadzorni odbor Stade, a treća je, kako kaže, da je ispregovaran jedan veoma dobar posao, ne samo u okvirima Nemačke, već i čitave Evrope.

- Ovo je najsnažniji investicioni ugovor koji je ikada ispregovaran u Nemačkoj. Imali smo veoma naporne i teške pregovore koji su dugo trajali, i nije bilo samo dva fonda, već je bilo četiri kompanije sa kojima smo pregovarali - dodao je Videnfels.

Osim sa fondovima Bain Capital i Cinven, kako je eKapija ranije pisala, Stada je pregovarala i sa kineskom kompanijom Shanghai Fosun Pharmaceutical kao i konzorcijumom Adventa i Permire.

Generalni direktor i predsednik Upravnog odbora Stada grupe Matijas Videnfels i generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger sa zaposlenima u vršačkoj fabriciGeneralni direktor i predsednik Upravnog odbora Stada grupe Matijas Videnfels i  generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger sa zaposlenima u vršačkoj fabrici
- Fondovi će dobiti 100% vlasništva, ali neće promeniti strategiju kompanije. Oni su prepoznali na našim lokacijama veliku vrednost i stekli smo uverenje da njihova namera nije da rascepaju firmu - istakao je Videnfels, dodajući da je ispregovaran posao veoma značajan za sve članice Stade, pa tako i za Hemofarm.

Izlažući viziju daljeg rasta kompanije, on je naglasio i da je navedena ponuda ojačana dodatnim Ugovorom koji garantuje dalji razvoj svih ključnih poslovnih jedinica Stade.

- Zaposleni u Srbiji, njih 3.000, baš kao i njihove kolege u još 30 zemalja sveta nemaju razloga za brigu jer se budući vlasnik obavezao da neće menjati radna prava i zarade, kao i da će se uzdržati od otkaza u naredne četiri godine, uz izuzetak onih koji su već bili planirani - istakao je Videnfels i dodao da pretpostavlja da će biti novih investicija ne samo u Vršcu, već i u celom regionu.

Generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Stada grupe za jugoistočnu Evropu, Ronald Zeliger, naglasio je da se Hemofarm u sličnoj situaciji našao i pre deset godina kada je obavljena akvizicija Stada grupe.

- Ta investicija vredna više stotina miliona evra predstavljala je spoj efikasnosti nemačkog poslovanja sa znanjem i posvećenosti ljudi Hemofarma koji je uzdigao Hemofarm do nivoa regionalnog lidera u proizvodnji i izvozu lekova. Sada smo u novoj fazi kako bismo poboljšali naše poslovanje - izjavio je Zeliger.


Zeliger je podsetio da Hemofarm izvozi u 38 zemalja, ima više od 3.000 zaposlenih i moderne fabrike, usklađene sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima, koje se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Otuda, kako je zaključeno na sastanku, nova promena u vlasničkoj strukturi predstavlja zapravo dodatnu motivaciju za jačanje pozicija na postojećim tržištima, kao i priliku za osvajanje novih na svim kontinentima.

Podrška za nove akvizicije

Kako prenose beogradski mediji, plan sadašnje uprave je da Stada 2019. ostvari prihode od 2,7 mlrd EUR i profit od oko 590 mil EUR, a budući vlasnici prihvataju viziju razvoja - spremni su da obezbede i finansijsku i stratešku podršku za eventualne akvizicije, proširenje ponude proizvoda i osvajanje novih tržišta u razvoju.

Hemofarm u Stadi

Strateškom reorganizacijom koncerna Stada, prošle godine je formirana grupa za jugoistočnu Evropu koju predvodi Hemofarm, čime je Srbija postala centar regiona tog multinacionalnog koncerna. Hemofarm vodi poslovanje u jugoistočnoj Evropi, pokrivajući Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Srbiju.

Podsetimo, Stada je avgusta 2006. godine kupila 98% akcija te farmaceutske kuće iz Vršca. Nemačka grupacija je za 3,3 miliona akcija Hemofarma platila nešto više od 475 mil EUR, pošto je za jednu akciju bila ponudila 146,97 EUR.

Kompanija Hemofarm je među vodećim proizvođačima lekova, kao i izvoznicima iz Srbije – proizvode više od četiri milijarde tableta i kapsula godišnje, a u 2016. godini, posmatrano u proizvodnim jedinicama, 72% proizvodnje realizovano je za izvoz. U poslednjih godinu dana Hemofarm je izvršio dve akvizicije u Srbiji: od avgusta 2016. u sastavu vršačkog Hemofarma posluje kompanija Ivančić i sinovi, a početkom 2017. preuzeli su i kompaniju Velexfarm koja se bavi prometom farmaceutskih proizvoda na veliko.

S.Š.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.