NavMenu

Otvaranje preduzeća jednim klikom od 2018. godine

Izvor: Novosti Sreda, 11.01.2017. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Registracija firme ili radnje u Srbiji traje u proseku sedam dana i zahteva pet koraka. To se jednostavnije i brže završava u 46 zemalja. Do kraja sledeće godine, međutim, trebalo bi da zaživi elektronska registracija preduzeća, čime bismo po jednostavnosti otpočinjanja posla mogli da preteknemo pet ekonomija na Doing business listi Svetske banke. Ministarstvo privrede i UNDP nedavno su potpisali sporazum koji predviđa da e-prijava zaživi do novembra 2018. godine.

Pokretanje posla već je od marta prošle godine nešto jednostavnije. Tada je uvedena jedinstvena aplikacija za registrovanje pred Agencijom za privredne registre i jedinstvene poreske registracije. Zahvaljujući elektronskom povezivanju APR i Poreske uprave, ukinuta je obaveza da se ide u lokalne filijale Poreske uprave kako bi se otvorio poreski dosije i podnela prijava za paušalno oporezivanje ili oporezivanje na osnovu PDV.

- Vreme koje je neophodno za otvaranje preduzeća je skraćeno sa 12 na sedam dana, dok je svetski prosek 21 dan - objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

- Generalno, procedura za pokretanje biznisa je efikasna, s tim što postoje neki drugi neophodni koraci koji prethodno treba da se preduzmu, što sam proces otpočinjanja biznisa otežava. Budući preduzetnici i osnivači privrednih subjekata moraju da popune prilično opširne papirne obrasce, izrade nacrt statuta, da osiguraju da su njihovi potpisi verifikovani pred relevantnim institucijama...

Ideja je da osnivači preduzeća mogu da se prijave za registraciju, dostave svu neophodnu dokumentaciju i elektronskim putem plate takse, koristeći samo digitalni sertifikat.

- Ukinuće se korak sertifikovanja statuta, koji je trenutno neophodan - dodaju u Ministarstvu privrede.

- Prema sadašnjim procedurama, osnivači subjekata moraju da idu kod javnog beležnika kako bi verifikovali sopstveni identitet i potpise. To je rutinska procedura koja bi jednostavno mogla da se zameni korišćenjem digitalnog sertifikata ili kroz proveru identiteta na licu mesta pri dostavljanju prijave u APR. Novi model će se dodati na postojeći portal APR, kako bi se omogućila elektronska registracija novih poslovnih subjekata.


Da bi elektronska registracija zaživela treba izmeniti zakone o privrednim društvima, o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, o Agenciji za privredne registre, ali i Pravilnik o sadržini Registra privrednih subjekata i dokumentaciji potrebnoj za registraciju, pa i Odluku o naknadama za poslove registracije.

Više o izmenama i planovima u APR-u možete pročitati u intervjuu eKapije sa direktorom APR-a Zvonkom Obradovićem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.