NavMenu

Usvojen budžet Beograda za 2017. - Grad preuzeo udeo u vlasništvu preduzeća FAP i Trayal

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.12.2016. 15:54
Komentari
Podeli
(Beograd) Skupština grada Beograda usvojila je danas Odluku o budžetu za 2017. godinu, prenosi Beoinfo.

- Budžet grada i gradskih opština za 2017. godinu iznosi oko 100,4 milijarde dinara, od čega je 90,6 milijardi za gradsku kasu, a 9,7 milijardi namenjeno je opštinama - rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, obrazlažući Odluku o budžetu Grada Beograda za 2017. godinu.

On je precizirao da, ako se na to dodaju namenska sredstva budžeta opština za finasiranje projekata i transferna sredstva za izmirenje obaveza javnih preduzeća, za poslovni prostor na Vračaru, Savskom vencu i Starom gradu, ukupan okvir za gradske opštine je 11,3 milijarde dinara, što je za 645 miliona dinara više nego u 2016. godini.

Druga karakteristika budžeta, istakao je Mali, jeste to što nema novih zaduživanja, kao što to nije rađeno ni u prethodne tri godine. On je još jednom podsetio da je u tom periodu vraćeno 443 mil EUR starih dugova, te da predstoji vraćanje još 72 mil EUR tokom 2017. godine.

Gradonačelnik je ukazao da budžet ima još jednu karakteristiku, a to je nastavljanje sa politikom štednje. Ni ovog puta u budžetu se nisu našli marketinški i PR ugovori ili bespotrebni projekti.

– Posebno sam ponosan na stvaranje boljeg privrednog ambijenta i nova zapošljavanja, čime Grad Beograd sledi politiku Vlade Republike Srbije. Sa tim aktivnostima ćemo nastaviti naredne godine, a primer za to jeste i podsticanje zapošljavanja, za šta je planirano 12,2 miliona dinara – objasnio je Mali.

Gradonačelnik je precizirao i da prihodi u budžetu iznose više od 87 milijardi dinara, a rashodi 84 milijarde dinara. Stoga je suficit 3,2 milijarde, a on je rezultat, kako je rekao Mali, traganja za najboljim mogućim načinom organizacije Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, shodno izmenama zakona koji ostavlja mogućnost da Direkcija bude ili unutar ili izvan Gradske uprave.

Kako je dodao gradonačelnik, zasad se finansira čak 64 projekta, a cilj je da tempo investicija bude još brži i efikasniji. On je za narednu godinu najavio velike investicije, među kojima su rekonstrukcija Trga Slavija, Bulevara oslobođenja, Ruzveltove, LOT1, pristupne saobraćajnice za Prokop, nova autobuska stanica u Bloku 42, završetak fizibiliti studije za metro. Takođe, očekuju se i novi kilometri nove kanalizacione mreže, nabavka 40 autobusa (30 zglobnih), nove čistilice, kontejneri i kamioni za Zimsku službu.

Socijalna izdvajanja će biti ista kao i u 2016. godini, sa akcentom na sve one usluge koje su od vitalnog značaja za sve veći broj korisnika. Mali je dodao i da će Beograd sredinom 2017. dobiti Prihvatilište za decu, projekat koji datira još od 1998. godine. Sledeće godine znatna ulaganja biće i u zdravstvo, a poseban akcenat biće i na mladim talentima.

Osim Odluke i budžetu grada za 2017, odbornici su na današnjoj sednici usvojili Odluku o utvrđivanju kriterijuma i merila za obime budžeta gradskih opština, kao i Odluku o obimu sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu odnosno gradskim opštinama u 2017.

Prihvaćena je i Odluka o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta grada u 2018. i 2019. godini, te izmene odluka o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju grada Beograda i o boravišnoj taksi, kao i izmena Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji grada.

Usvojeni su i cenovnik usluga organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda.

Takođe, usvojena je i Odluka o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u udeo u kapitalu korporacije FAP Priboj, kao i o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu privrednog društva Preduzeće za proizvodnju gumarskih i hemijskih proizvoda Trayal Korporacija iz Kruševca.

Data je i saglasnost na refinansiranje obaveza po kreditima Opštine Zvezdara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.