NavMenu

Potpisani ugovori o otvaranju fabrika u Kikindi - "Zoppas" i "Mecafor" stižu u industrijsku zonu

Izvor: RTV Četvrtak, 21.04.2016. 08:25
Komentari
Podeli
Kikinda (Foto: Marija Kambić)Kikinda
Potpisivanjem ugovora u kikindskoj Gradskoj skupštini, u sredu, 20. aprila 2016. godine, najavljivano otvaranje fabrike multinacionalne kompanije "Zoppas" u Kikindi postalo je realnost. Zahvaljujući dogovorenoj braunfild investiciji, već u julu očekuje se start proizvodnje i blizu 200 novih radnih mesta.

Istog dana, francuska kompanija "Mecafor", koja je deo Grupe "La Fonte Ardennaise", ozvaničila je početak izgradnje fabrike u kikindskoj Industrijskoj zoni, što Kikindi donosi četiri miliona evra investicija i nova radna mesta. Važnim privrednim događajima u Kikindi prisustvovao je Željko Sertić, ministar privrede.

Zahvaljujući potpisanom ugovoru proizvodnja u fabrici kompanije "Zoppas" u Kikindi, inače prvoj fabrici te kompanije u Srbiji, trebalo bi da startuje u julu. Jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju grejača investiraće u kikindske pogone oko milion evra, bez državnih subvencija, uz ambiciozne planove za ubuduće.

- Sredstva su lično naša, nismo dobili ništa od države jer želimo da krenemo sami. Za početak ćemo angažovati 150 radnika, a naša je želja da povećamo broj zaposlenih i na preko 450 - kaže Karamen Rusmir, direktorka "Zoppas Industries Serb".

Polaganjem kamena temeljca za izgradnju fabrike površine oko 5.000 metara kvadratnih, francuska kompanija "Mecafor" započela je investicije na prostoru kikindske Industrijske zone. Početak izgradnje fabrike delova, namenjenih pre svega automobilskoj industriji, deo je planiranih investicija u Kikindi od oko 4 mil EUR. Menadžment kompanije "Mecafor" izuzetno je zadovoljan saradnjom sa kikindskom lokalnom samoupravom.


- Vrlo smo zadovoljni pribavljanjem svih potrebnih dozvola za ovo gradilište. Možemo reći da je bilo čak brže nego kada bismo radili u Francuskoj. I to je isto jedan od razloga zašto smo se odlučili upravo za Kikindu - rekao je Nikolas Grosdidije, predsednik Upravnog odbora kompanije "Mecafor".

- Značaj ovog današnjeg događaja veoma je velik za naš grad i celokupni region. Radi se o investicijama koje će opredeliti budućnost ovog grada, jer se radi o prvim stranim investicijama u Kikindi koje je lokalna samouprava obezbedila - naveo je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Rok za završetak izgradnje fabrike kompanije "Mecafor" u Kikindi je septembar, kada sledi i start proizvodnje. Takođe bez subvencija države, u ovoj fabrici posao će dobiti između 50 i 80 radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.