NavMenu

Porez na klik - U Srbiji uvedeno šest novih elektronskih poreskih prijava

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 11.01.2016. 08:49
Komentari
Podeli
Poreski obveznici će od danas moći elektronski da podnose još šest novih prijava, a puna primena elektronskog sistema za poreske prijave počeće 1. marta ove godine, najavljeno je iz Poreske uprave Ministarstva finansija.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković pozvala je poreske obveznike da se pripreme za punu primenu servisa, tako što će u probnom periodu od dva meseca podnositi prijave elektronskim putem.

U probnom periodu obveznici će i dalje morati poreske prijave da podnose na papirnom obrascu, dok će paralelno, na portalu "e-Porezi" da predaju nove elektronske obrasce.

- Zaduženja poreskih obveznika će se u prelaznom periodu formirati na osnovu papirnih obrazaca. Elektronske prijave podnete u prelaznom periodu ne stvaraju poreska zaduženja, već su isključivo namenjena za edukaciju i testiranje - objašnjava Marković.

Prema njenim rečima, čak 95% poreskih prihoda koje administrira Poreska uprava, u narednom periodu biće pokriveno elektronskim servisima za podnošenje poreskih prijava.

Marković je, u saopštenju Poreske uprave, najavila i dalju modernizaciju informacionog sistema i jačanje institucionalnih kapaciteta, u okviru realizacije programa transformacije te institucije. Od narednog ponedeljka elektronska poreska prijava moći će da se podnese na premije neživotnog osiguranja, doprinose za osnivače, odnosno članove privrednih društava, samooporezivanje fizičkih lica, zatim za ispunjavanje obaveza zapošljavanja lica sa invaliditetom, te poreza na dobit po odbitku i poreza na dobit po odbitku koji ostvaruju nerezidentna lica.

Poreska uprava će, kako je navedeno, uskoro na svom zvaničnom sajtu objaviti video uputstva za podnošenje ovih prijava elektronskim putem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.