NavMenu

PAMTIĆU U 2014: Sonja Lapatanov

Izvor: eKapija Nedelja, 11.01.2015. 10:46
Komentari
Podeli
Sonja Lapatanov (Foto: Željko Jovanović)Sonja Lapatanov
Sonja Lapatanov je balerina, koreograf, putopisac i generalni sekretar Međunarodnog saveta za igru CID UNESCO Belgrade section. Bila je stalni član baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je u toku dvadesetrogodišnjeg staža kao istaknuti solista nastupala u predstavama tekućeg repertoara.

Završila je baletsku školu "Lujo Davičo". Usavršavala se u Moskvi na GITIS-u (Državna akademija pozorisnih umetnosti) kao stipendista Vlade SSSR-a. Po završetku stručnog usavršavanja i stažiranja u Boljšoj teatru, stiče kvalifikaciju koreografa i pedagoga. Takođe, školovala se u Njujorku u Pepsi Bethel American Authentic Jazz Dance Theatre.

Za svoj stvaralački rad dobila je odlične ocene publike i kritike, a dobitnik je mnogih značajnih jugoslovenskih i srpskih strukovnih i društvenih priznanja i nagrada. Dobitnica je Sterijine nagrade, nagrade Kulturno prosvetne zajednice Beograda "Zlatni beočug", koja se dodeljuje za trajni doprinos kulturi i uspešniji duhovni život grada i posebnog Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji.

Putopisnom prozom počinje da se bavi 2006. godine i od tada je objavljeno šest knjiga putopisa: "U skutima Himalaja", "Rajska ostrva", "Mama Afrika", "Mundo Maya" i "Mlečni put okeana", posvećena Indoneziji i "Alžir za početnike", posvećena Alžiru.

Sonja Lapatanov je član Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS), na čijem je čelu bila od 2004-2012. godine, Udruženja književnika Srbije (UKS), Međunarodnog kluba žena u Beogradu (IWC) i Međunarodnog saveta za igru (CID UNESCO section Belgrade), čiji je generalni sekretar.

Pitali smo Sonju Lapatanov, šta je po njenom mišljenju obeležilo 2014. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Rusija pred ekonomskim krahom, zabrinjavajući je događaj godine. Reč je o vrtoglavom i najvećem padu vrednosti u istoriji rublje, koja se našla pod intenzivnim pritiskom nakon što je u jednom momentu pala za katastrofalnih 20%, uprkos intervenciji Centralne banke Rusije koja je značajno povisila kamatnu stopu. Nakon posrnuća rublje i ove odluke Centralne banke, dolar i evro su zabeležili rekordan rast!

PROMAŠAJ GODINE

- Obustava izgradnje Južnog toka. Ruski predsednik Vladimir Putin iznenadio je Evropu 1. decembra, kada je objavio da obustavlja, odnosno odustaje tog projekta. Kao razlog naveo je protivljenje EU. Angela Merkel pak podržava nove pregovore o Južnom toku, a zna se da je ona sa Putinom na "ti".

LIČNOST GODINE

- Malala Jusafzai, hrabra devojčica, koja se od ranog detinjstva bori za prava devojčica na obrazovanje u rodnom Pakistanu i dobitnica Nobelove nagrade za mir. Vredna pažnje je i njena knjiga "Ja sam Malala", koja je planula na ovogodišnjem sajmu knjiga.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Samit "16 plus 1" u Beogradu. Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, je prilika za produbljivanje veza sa regionom i jačanje odnosa sa EU. Kina kao azijska ekonomska sila je zainteresovana za velike projekte u oblasti energetike, infrastrukture i drugim oblastima. Kažu, da će građani osetiti korist od samita i dogovora koji su postignuti. Lepo, samo da nam se ne dogodi "južnotokovski" scenario!

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Ima ih mnogo, između ostalih smanjenje plata i penzija, zatim sporost u rešavanju posledica katastrofalnih poplava i odrona, normalizacija snabdevanja električnom energijom istočne Srbije i saniranje posledica havarija koje su u toj oblasti izazvale ledene kiše i olujni vetrovi. Osim vremenskih nepogoda, ne sme pod tepih da se gurne činjenica da je havarije prouzrokovala i dugogodišnja nebriga društva i lokalnih vlasti koje uvek imaju izgovor da to što se dogodilo "nije u njihovoj nadležnosti".

Za mene lično, poražavajući potez države je predloženi nacrt Zakona o kulturi, koji je od javnosti i kulturnih delatnika, ocenjen kao sadržajno zbunjujući, kontradiktoran i apsurdan u mnogim tačkama, posebno u članu 8 koji se odnosi na kulturnu delatnost i oblasti kulturne delatnosti. Između ostalih, u čudnim aršinima Ministarstva, balet je izbrisan kao umetnost, a u tu kategoriju kulturne delatnosti svrstani su - cirkus i pantomima! Ako se ne daj bože, ovaj predlog usvoji, baletska umetnost će nestati iz zakona, a baletski umetnici će postati izvođači plesnih radova!

ŠTA OČEKUJETE U 2015. GODINI?

- Važeći Zakon o kulturi je loš, a predlozi za njegovu izmenu i dopunu su, kako se pokazuje, još lošiji i gotovo poražavajući. Nadam se da će se u 2015. godini, kultura vratiti na mesto koje joj pripada u našem društvu, jer se očigledno zaboravilo da ona čini identitet jednog naroda. Kultura je celokupno društveno nasleđe i moćan alat za ljudski opstanak, ali je i krhka pojava i zbog toga je treba poštovati i negovati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.